top of page

"Αργοσβήνει το Facebook; 5 tips επιβίωσης της σελίδας σου!

Αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με τη διαχείριση σελίδων στα social media, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι η απήχηση- όχι, ας το πούμε όπως είναι- η οργανική απόδοση του Facebook είναι κάθε πέρσι και καλύτερα.


Ο αλγόριθμος του Facebook αλλάζει για μια ακόμη φορά και αυτή τη φορά την αλλαγή θα την καταλάβουμε όλοι και κυρίως οι επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ. Το Facebook αλλάζει και επιστρέφει στον καιρό που κάναμε update το status μας, για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή, που φιλοδοξεί να προσδώσει στο δημοφιλές κοινωνικό μέσο περισσότερη αξία στο περιεχόμενό του. Πιθανότατα ο νέος αλγόριθμος του Facebook προέκυψε σαν απάντηση στις κριτικές που δεχόταν τελευταία, για ελλιπή πληροφόρηση ή ακόμα και προώθηση προπαγάνδας μέσω fake news. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να δοθεί ένα τέλος στις φιλτραρισμένες ειδήσεις- η ενεργή συμμετοχή των πολιτών αποτελεί πλέον το ζητούμενο της εταιρείας.Για την ακρίβεια, περιμέναμε τον νέο αλγόριθμο του Facebook, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το κανάλι θυμίζει περισσότερο έναν διαφημιστικό χώρο, παρά ένα social media -ειδικά μετά την έλευση του marketplace!


Επειδή, λοιπόν, η πολύωρη έκθεση σε διαφημίσεις προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών χρηστών, o Mark Zuckerberg αποφάσισε να αλλάξει τον αλγόριθμο του Facebook, παραγκωνίζοντας τις αναρτήσεις των εταιρειών. Ας δούμε μαζί πώς θα μας επηρεάσει μια τέτοια αλλαγή.


Πλέον στόχος του Facebook είναι να παρουσιάζει στον τοίχο των χρηστών περιεχόμενο που θα προάγει την αλληλεπίδραση μεταξύ φίλων, θα παρουσιάζει δηλαδή περισσότερα post που θα έχουν δημιουργηθεί από φίλους για φίλους και λιγότερα τα post που προέρχονται από pages, δηλαδή από επιχειρήσεις ή ΜΜΕ. Και φυσικά θα αναρωτιέσαι τι θα γίνουν τα post της δικής σου σελίδας; Θα τα βλέπει κανείς; Τι ενέργειες Facebook Marketing τελικά πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο; Πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά την σελίδα σου στο Facebook;


Αν νομίζεις ότι τώρα τα post που δημοσιεύεις τα βλέπουν όλοι οι fan της σελίδας, κάνεις λάθος. Για πολλές σελίδες το organic reach είναι κάτω από το 0.1%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάτω από το 0.1% των χρηστών που έχουν κάνει like στη σελίδα σου θα δει στον τοίχο του το post που εσύ δημοσιεύεις.

Πως λειτουργεί το " νέο Facebook";


Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δημοσίευσε το Facebook, ο αλγόριθμος σήμερα λειτουργεί με ένα πιο ευαίσθητο “νευρωνικό” σύστημα, ενισχυμένο με νέα φίλτρα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ιδιωτικότητας και της διασταύρωσης περιεχομένου.

  1. Στο πρώτο στάδιο, ταξινομεί τις αναρτήσεις που βρίσκονται στο “inventory” κάθε χρήστη, με βάση τις γνωστές παραμέτρους: προηγούμενη σχέση, τύπος post, δημοφιλία και χρόνος ανάρτησης.

  2. Μετά διαγράφει όσα θεωρεί ότι δεν θα αρέσουν στο χρήστη, γιατί είναι ψευδή, είναι clickbait, ο χρήστης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται κλπ.

  3. Ανάμεσα σε αυτά που έχουν απομείνει υπολογίζει τις πιθανότητες αλληλεπίδρασης του χρήστη – πού είναι πιο πιθανό να κάνει comment? Πού θα κάνει love αντί για like?

  4. Και μετά τα τοποθετεί σε μια σειρά ώστε οι τύποι των posts να εναλλάσσονται και το feed να είναι όσο το δυνατόν πιο engaging.

Η βασική ερώτηση λοιπόν είναι: Τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση για να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές και να συνεχίσει να αξιοποιεί τη δύναμη του Facebook για να προσεγγίζει αποτελεσματικά τους χρήστες που καθημερινά το χρησιμοποιούν;Ποια τελικά πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση μιας Facebook σελίδας;


5 tips για να αυξήσεις το reach των post σου


1.Αλληλεπίδραση

Γράψε έτσι τα post σου έτσι ώστε να προάγουν την αλληλεπίδραση και να δημιουργούν αφορμές συζητήσεων μεταξύ φίλων. Προσοχή μην αναφέρεις τις κλασικές φράσεις κάνε Share ή Comment γιατί το Facebook θα θεωρήσει ότι πας να το κοροϊδέψεις (να επηρεάσει τον αλγόριθμό του) και θα μειώσει την απόδοση σου. Σκέψου δημιουργικά, και ανατρεπτικά.

2.Ποιοτικό περιεχόμενο

Ο χρήστης χρειάζεται ενημέρωση, χρήσιμες πληροφορίες, χιούμορ, ή απλά να νιώσει ότι είσαι δίπλα του. Ακολούθησε τον χρυσό κανόνα 80-20. 20% προϊοντικό περιεχόμενο και 80% περιεχόμενο πιο lifestyle, ανάλαφρο, ουδέτερο, εκπαιδευτικό…περιεχόμενο που προάγει τον διάλογο μεταξύ επιχείρησης και χρηστών ή και των χρηστών μεταξύ τους. Μην ανεβάζεις μόνο απλά προιοντικά post… κουράζουν και δεν προάγουν τη σχέση σου με το χρήστη και αυτό σίγουρα δεν αρέσει στον αλγόριθμο.


3. Απέφυγε τα "πολλά" link προς ιστοσελίδες

Μπορεί να θέλεις traffic στην ιστοσελίδα σου αλλά με τις νέες αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook, δημοσιεύσεις με link εκτός Facebook θα έχουν πολύ χαμηλό reach. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστοι από τους Fan σου θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις σου και ακόμη πιο λίγοι ή σχεδόν κανένας δεν θα πατάει το Link προς την ιστοσελίδα σου. Άρα, το traffic που κέρδιζες ή θες να κερδίζεις από το Facebook θα χαθεί. Τι πρέπει να κάνεις; Αποφάσισε ποια Post θα προωθήσεις με διαφήμιση και βάλε link μόνο σε αυτά τα post. Στα υπόλοιπα post μην βάλεις link στο βασικό κείμενο του post αλλά από κάτω σαν σχόλιο/ comment. Ναι, αυτή μια νέα τακτική growth hacking τακτική που θα σε βοηθήσει πολύ.


4.Τurn ON τις ειδοποιήσεις του Facebook

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν είναι απλή. Ο χρήστης πάει στην Facebook σελίδα σου και στις 3 τελείες επιλέγει Follow Settings στη συνέχεια ενεργοποιεί την επιλογή Favorites. Σώζει και αυτό είναι, βλέπει όλα τα posts σου! Για να το πετύχεις αυτό οι αναρτήσεις σου θα πρέπει να είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες στον χρήστη. Πρέπει να βασίζονται στο τρίπτυχο Interesting -Informative -Fun ή σε απλά Ελληνικά; Ενδιαφέρον – Χρήσιμο – Διασκεδαστικό. Αφού τους πείσεις και κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους, τότε απλά με όμορφο τρόπο ζήτησέ τους να επιλέξουν ότι θέλουν να βλέπουν πρώτοι τις νέες αναρτήσεις που δημοσιεύεις.




4. Κάνε LIVE VIDEOS

Ακούγεται δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Ξεκίνα με τα απλά videos. Μετά από τα πρώτα video, θα εξοικειωθείς με τη διαδικασία και θα σου φαίνεται πιο εύκολο και απλό. Στην αρχή βγάλε live video μικρής διάρκειας και όσο περνάει ο καιρός και γίνεσαι άνετος με τη διαδικασία θα ανεβάζεις τη διάρκεια του video σου .Η παρουσία ενός video είναι πολυ σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση & προβολή μιας Facebook σελίδας, αλλά αυτό που πραγματικά θα απογειώσει το reach της σελίδας σου είναι τα live videos. Δεν είναι μύθος αλλά μια αλήθεια που ο ίδιος ο Mark συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή του για επισημάνει τη σημαντικότητα των Live Videos.


5.Διαφήμιση στο Facebook


Τέλος, αν θες να είσαι σίγουρος ότι μια δημοσίευση θα φτάσει στον τοίχο των fan της Facebook σελίδας σου, τότε τα Facebook ads είναι και θα είναι ο σίγουρος τρόπος.


Η διαφήμιση στο Facebook δεν είναι πλέον επιλογή αλλά μονόδρομος, αν θες ένα post να αποκτήσει likes και να το δουν οι χρήστες. Μην θεωρείς ότι αυτοί που σου έχουν κάνει like θα δουν τη δημοσίευσή σου.

Αυτοί που σου έχουν κάνει like είναι ένα κοινό που είναι θετικά προσκείμενο στην επιχείρησή σου και στο οποίο το μήνυμά σου θα έχει μεγαλύτερη απήχηση και απόδοση. Για να φτάσει όμως το μήνυμά σου σε αυτό το κοινό θα πρέπει να τρέξεις διαφήμιση. Ιδανικά κάθε νέα ανάρτηση θα πρέπει να προωθείται. Ο πιο απλός τρόπος είναι το Boost Post στο κοινό οι φίλοι της σελίδας σου ή οι φίλοι της σελίδας σου και οι φίλοι τους, αν το budget σου το επιτρέπει. Αν θες ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα απόδοσης της διαφημιστικής σου ενέργειας, πρέπει να τρέξεις τις διαφημίσεις σου μέσα από το Ads Manager το οποίο σου δίνει πολύ περισσότερες διαφημιστικές επιλογές με ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο.



Η συμβουλή μας για μια σωστή διαχείριση της Facebook σελίδας σου. Φρόντιζε το περιεχόμενο της σελίδας σου να είναι όμορφο αισθητικά και χρήσιμο ή διασκεδαστικό. Ανέβαζε ένα νέο post τουλάχιστον ανά δύο μέρες, ώστε το Facebook να θεωρεί τη σελίδα σου ζωντανή. Προσπάθησε να προωθείς με διαφήμιση τα περισσότερα από τα νέα posts που αναρτάς.Τέλος, προσπάθησε και προγραμμάτισε ένα live video την εβδομάδα ή ανά 15 μέρες.


111 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page