top of page

Packaging & Collage Art: Δημιουργώντας μια μακέτα.

Έγινε ενημέρωση: 25 Ιαν 2023


Όταν καλείσαι να δημιουργήσεις μια μακέτα που το κεντρικό της θέμα είναι βαθιά καλλιτεχνικό, η δυσκολία σύλληψης της ιδέας γίνεται πολύ υψηλή.


Τόσο ο ίδιος ο Νταλί ως καλλιτέχνης, όσο και τα έργα του κινήματος του σουρεαλισμού, προσφέρουν πλούσιο υλικό που μετατρέπει δύσκολη ακόμα και την απλή διαδικασία συλλογής και επιλογής στοιχείων.


Η πρόκληση που συναντήσαμε στη δημιουργία αυτής της συσκευασίας ήταν ο συνδιασμος πολλαπλών στοιχείων. Για αυτό το λόγο επιλέξαμε να εφαρμόσουμε την τεχνική Collage Art. Μέσω αυτής της τεχνικής, παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο έργο, μια ενιαία μακέτα, η οποία εμπεριέχει πολλά επί μέρους έργα.


Ένας από τους λόγους που η τεχνική collage art έχει ιδιαίτερη αισθητική αξία, είναι ότι δεν επιτρέπει εύκολα την εκδοχή της αυτοματοποιημένης τυχαιότητας – αν και σαν διαδικασία πολλές φορές δημιουργεί εξαιρετικά και πολύ καλαίσθητα αποτελέσματα μέσω αυτής.


Σε κάθε collage art αντίστοιχης φιλοσοφίας, τα έργα που επιλέγονται δεν είναι τυχαία, αλλά δημιουργούν πάντα ένα αρμονικό χρωματικό προφίλ. Γι’ αυτό και επιλέχθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία από κάθε έργο του Νταλί ώστε το "τυχαίο" να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να σκιαγραφήσει τόσο την ονομασία όσο και την αισθητική της επιχείρησης.

Ιστορικά η συγκεκριμένη τεχνοτροπία χρησιμοποιήθηκε με την ανάμειξη διαφορετικών υλικών όπως, λόγου χάρη, έκανε ο Πικάσο με τη χρήση κομματιών υφάσματος στους πίνακές του. Καθώς το κολλάζ συνθέτει στοιχεία ζωγραφικής και γλυπτικής, η μακέτα ενός χάρτινου ποτηριού υποδηλώνει την παρουσία της γλυπτικής ακόμα και σαν τεχνική κατασκευής του. Το ποτήρι αποτελεί μια λευκή βάση πάνω στην οποία επικολλήθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία.


Γι’ αυτόν τον λόγο τονίστηκε στη μακέτα η υφή του σκισμένου χαρτιού, ώστε να αναδειχθεί το στοιχείο της δημιουργικής ανθρώπινης καλλιτεχνικής παρέμβασης. Αυτό προσδίδει μια ανθρώπινη αύρα η οποία αυτομάτως το αποδεσμεύει από την αισθητική του βιομηχανοποιημένου προϊόντος. Για αυτό ακόμη και αν η μακέτα επαναμβάνεται χιλιάδες φορές, η αισθητική collage art υποδηλώνει ότι ένας άνθρωπος (γραφίστας) αφιέρωσε χρόνο αγγίζοντας και μελετώντας το αντικείμενο (ποτήρι) που καλέστηκε να δημιουργήσει, συνθέτοντας στοιχεία και κατανοώντας την αισθητική τόσο του πελάτη όσο και της εταιρικής ταυτότητας που εκπροσωπεί.


--------

Greekbranding Team

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page