top of page

Influencers & Digital marketing: Τι πρέπει να γνωρίζεις.

Οι influencers είναι άτομα τα οποία έχουν από μερικές χιλιάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες (ή και εκατομμύρια) ακολούθους στα social media και οι οποίοι έχουν την δύναμη να τους επηρεάζουν λόγω του:

 • Ποιοι είναι: celebrities, media personas, popular figures

 • Σε τι ειδικεύονται: εξειδικευμένοι σε κάποιο αντικείμενο

 • Τι κάνουν (lifestyle): π.χ. κάνουν τζόκιν και ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται γύρω από την φυσική κατάσταση (χωρίς απαραίτητα να είναι αθλητές)


#1 Nano Influencer


Η πρώτη κατηγορία είναι οι nano influencers, οι οποίοι είναι και αυτοί με τους λιγότερους ακόλουθους στην πλατφόρμα τους. Ενδεικτικά, οι nano influencer έχουν 1.000 – 10.000 ακόλουθους. Το μεγάλο θετικό, που έχει αυτή η κατηγορία των δημιουργών, είναι ότι χτίζουν ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες, που τους ακολουθούν.

Αν επιλέξεις έναν τέτοιο influencer, μπορείς να είσαι σίγουρος πως η επιχείρηση σου θα φτάσει στους σωστούς χρήστες. Ακόμα, εξαιτίας του μικρού αριθμού των ακόλουθων, οι χρήστες εμπιστεύονται περισσότερο τις προτάσεις τους, κι έτσι, πιθανόν να παρατηρήσεις και πωλήσεις. Ακόμα κι αν θεωρείς ένα nano influencer μικρό για την προώθηση της επιχείρησης σου, η στρατηγική αυτή θα σου φέρει σίγουρα κάποια αποτελέσματα. Ενδεικτικά, οι influencer βοηθούν στο SEO της ιστοσελίδας σου, κι έτσι κάθε mention είναι πολύτιμο.


#2 Micro Influencer


Η επόμενη κατηγορία είναι οι micro influencers, που είναι λίγο πιο δημοφιλείς από τους nano influencer. Οι λογαριασμοί των micro influencer έχουν συνήθως ανάμεσα σε 10.000 – 100.000 ακόλουθους. Έτσι, η επιχείρηση σου θα φτάσει σε περισσότερους χρήστες. Παρόλο που το κοινό είναι μεγαλύτερο, με τους micro influencers θα φτάσεις και πάλι ένα ομοιόμορφο κοινό, που έχει κοινά ενδιαφέροντα.Οι micro influencers είναι η κατηγορία, που επιλέγουν οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για το digital marketing τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί αποτελούν μια πιο οικονομική επιλογή από τις πιο μεγάλες κατηγορίες, ενώ φέρνουν και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για να βρεις τους micro influencers, που ταιριάζουν στην επιχείρηση σου, κάνε μια αναζήτηση στο Instagram. Θυμήσου να επικεντρωθείς όμως, στους λογαριασμούς που ασχολούνται με τον τομέα της επιχείρησης σου. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξεις και πόσα likes και σχόλια έχει κάθε ανάρτηση, ώστε να διαπιστώσεις το engagement είναι αληθινό,


#3 Macro Influencer


Στη συνέχεια, ακολουθούν οι macro influencers, που αποτελούνται από τους πιο μεγάλους influencers στα social media. Οι συγκεκριμένοι influencers έχουν λογαριασμούς με 100.000 – 1.000.000 ακόλουθους. Όπως είναι εμφανές, οι συγκεκριμένοι δημιουργοί έχουν ένα πιο ευρύ κοινό από τους nano και τους micro influencers. Ωστόσο, αυτό κρύβει και τον κίνδυνο πως το κοινό τους δεν είναι τόσο ομοιογενές, με αποτέλεσμα το μικρότερο engagement rate.

Η συγκεκριμένη κατηγορία influencer είναι ιδανική στην περίπτωση που θέλεις να ενισχύσεις την εικόνα σου στα κοινωνικά δίκτυα. Επειδή με έναν macro influencer θα φτάσεις ένα μεγάλο κοινό, μπορείς να είσαι σίγουρος πως αρκετοί χρήστες θα επισκεφτούν την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα της επιχείρησης σου. Αυτό το brand awareness μπορεί να μην οδηγήσει αρχικά σε πωλήσεις, αν και αποτελεί την βάση για τις μελλοντικές σου στρατηγικές.


#4 Mega Influencer


Η τελευταία κατηγορία ονομάζεται mega influencer και αποτελείται από όλους αυτούς που έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ακόλουθους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για celebrity η πολύ δημοφιλή άτομα που έχουν συγκεντρώσει ένα τεράστιο κοινό στα κοινωνικά τους δίκτυα. Ο λόγος για να προτιμήσεις έναν mega influencer είναι, για να ενισχύσεις το brand awareness της επιχείρησης σου αλλά να είσαι έτοιμος να πληρώσεις ένα μεγάλο ποσό.


Προσοχή: Κάποιοι “influencers” μπορεί να έχουν αγοράσει ψεύτικος followers/συνδρομητές. Θα το καταλάβετε εάν έχουν ή ποστάρουν stock images που έχουν πάρει από το διαδίκτυο και δεν είναι δικές τους, και αν τα στατιστικά δείχνουν μια απότομη αύξηση followers τις τελευταιες 30 μέρες που δεν δικαιολογείται, ειδικά έαν ο influencer είναι καινούργιος και δεν έχει ποστάρει πολλά.


Τι μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρησή μου;

Τα βασικά οφέλη από την συνεργασία σας με influencers θα είναι:

 • Αναγνωρισιμότητα: Η μάρκα σας γίνεται γνωστή στο κοινό των influencers

 • Ενδυνάμωση του κύρους του brand σας: ο καταναλωτής δηλαδή πιστεύει στις αξίες της επιχείρησής σας (π.χ. το γιαούρτι αυτό θα συμβάλει στην υγεία και ευεξία μας γιατί το τρώει για πρωϊνό η τάδε πρωταθλήτρια)

 • Περιεχόμενο: ο influencer θα δημιουργήσει (μόνος του ή με την βοήθειά σας), video, φωτογραφίες, κείμενα που θα χρησιμοποιηθούν στα social media και στο διαδίκτυo

 • Followers / likers: κάποιοι από τους followers του influencer θα αρχίσουν να ακολουθούν και τη δική σας επιχείρηση


Ποιους influencers θα επιλέξουμε; Υπάρχουν ποσοτικά χαρακτηριστικά που θα μας οδηγήσουν στην επιλογή influencer:

 • Αριθμός ακόλουθων (εδώ χρειάζεται προσοχή στο πως έχει «μαζέψει» τους ακόλουθους του)

 • Αριθμός των likes και σχολίων που δέχονται τα posts

 • Τα στατιστικά του τελευταίου μήνα

 • Πόσο περιεχόμενο θα δημιουργήσει για μας, τι ποιότητας και που θα δημοσιευτεί

Τα σημαντικά όμως είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το τι θέλουμε να πετύχουμε

 • Αν θέλουμε αύξηση αναγνωρισιμότητας θα επιλέξουμε κάποιον με πολλούς ακόλουθους.

 • Αν θέλουμε αύξηση κύρους θα επιλέξουμε κάποιον του οποίου το status ή οι γνώσεις θα «δένουν» με την εικόνα που θέλουμε να περάσουμε στο κοινό για τη μάρκα μας.

 • Αν δεν έχουμε πολλα χρήματα να δαπανήσουμε επιλέγουμε ΣΥΝΕΤΑ με βάση το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.

Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε την περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων

 • Έχει υποστηρίξει ή πρόκειται να υποστηρίξει κάποιο άμεσα ανταγωνιστικό προϊόν;

 • Έχει υποστηρίξει ή πρόκειται να υποστηρίξει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που είναι ασύμβατο με την εικόνα του δικού μας προϊόντος;


Πόσο θα μας κοστίσουν;

Αν εξαιρέσουμε τα δύο άκρα, δηλαδή influencers όπως η Kim Kardashian η οποία χρεώνει έως και 250,000$ για κάθε post ή influencers οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της «καριέρας» τους και δεν χρεώνουν παρά μόνο την κάλυψη εξόδων ή πρόσβαση στο προϊόν ή την υπηρεσία δωρεάν, μια μέση τιμή για τους influencers του εξωτερικού είναι 1,000 ευρώ ανά 100,000 ακόλουθους.


Η παραπάνω τιμή όμως είναι απλά ένας «μπούσουλας» ο οποίος βγαίνει από ένα μέσο όρο των χρεώσεων των influencers παγκοσμίως.

Το κόστος που τελικά θα κληθείτε να πληρώσετε ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εξαρτάται από:

 • Τον αριθμό των ακόλουθων

 • Την δημοτικότητά του

 • Τo engagement των ακολούθων

 • Τον αριθμό των posts που θα δημιουργήσει

 • Το είδος των posts (video/φωτογραφία)

 • Ποιος θα δώσει το υλικό

 • Που θα προβληθούν (stories/post)

 • Πόση ώρα θα ασχοληθεί για να δημιουργήσει το περιεχόμενο

 • Ποιος θα έχει τα δικαιώματα του περιεχομένου

 • Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συνεργασία

 • Αν θα υπάρχει αποκλειστική συνεργασία και για ποιο χρονικό διάστημα

Κάποιοι influencers πληρώνονται και ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους (αριθμό likes, comments, shares ή ακόμη και πωλήσεις).

Για όλα τα παραπάνω εννοείται πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλάνο και ένα συμφωνητικό συνεργασίας.


Aν δεν έχετε το badget για να υποστηρίξετε μια τέτοια συνεργασία μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιον micro influencer μικρότερης εμβέλιας με τους παρακάτω τρόπους.


Συνεργαστείτε με σύστημα affiliate


Ίσως η μόνη μέθοδος να κερδίσετε δωρεάν influencers, είναι να συνεργαστείτε μαζί τους με σύστημα affiliate. Μπορείτε να τους στείλετε το link affiliate που έχετε δημιουργήσει μέσω συστήματος για να το ποστάρουν κάτω από τις σχετικές τους αναρτήσεις. Σε περίπτωση που κάποιος πελάτης κάνει κλικ σε αυτό το λινκ και αγοράσει κάτι από εσάς, αυτόματα θα κερδίζει ο influencer ένα μικρό ποσοστό προμήθειας το οποίο εσείς θα προκαθορίσετε. Οπότε, έχετε και οι δύο να κερδίσετε πολλά χωρίς καμία χρηματική επένδυση από πριν.


Χαρίστε τους το προϊόν ή την υπηρεσία σας


Πολλοί influencers δεν απαιτούν πάντα χρήματα αλλά θα σας ζητήσουν τουλάχιστον να τους χαρίστε δωρεάν αυτό που προσφέρετε με αντάλλαγμα να το προωθήσουν στον προφίλ ή κανάλι τους. Και αν είστε επιχείρηση με αναλώσιμα προϊόντα ή προϊόντα που κοστίζουν το πολύ 30 ευρώ π.χ διακοσμητικά, δεν θα χάσετε και πολλά. Για να εξασφαλίστε όμως ότι όντως θα ποστάρουν και προμοτάρουν το προϊόν/υπηρεσία που τους στείλατε δωρεάν την χρονική περίοδο που θέλετε, κάνετε συμφωνία για παροχή έξτρα μπόνους, μόλις γίνει η σχετική ανάρτηση ή υπογράψετε σχετικό συμβόλαιο. Ακόμα καλύτερα είναι επίσης να οργανώσετε μαζί τους ένα giveaway ώπου 2-3 π.χ συνδρομητές τους θα κερδίσουν το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά θα είναι να σας κάνουν like ή να ποστάρουν σχετικό λινκ στα προφίλ και αναρτήσεις τους.


Ο influencer, που θα επιλέξεις επηρεάζει και την έκβαση του digital marketing της επιχείρησής σου. επικοινώνησε με την Greekbranding σήμερα για να μάθεις ποια πρέπει να είναι τα επόμενα σου βήματα.


37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page